Giraffe met koffie

Gerda Giraffe 8 maart 2023 2 min

Beethoven's 'Für Elise' blijkt kookrecept

Liefhebbers van klassieke muziek zijn in rep en roer: het iconische stuk "Für Elise" van Ludwig van Beethoven blijkt eigenlijk een kookrecept te zijn. Dit onthullende nieuws komt naar voren uit recente analyse van het originele manuscript van de componist, die al sinds de jaren 180 het mysterie van het stuk bewaard heeft. Beethoven blijkt het stuk geschreven te hebben als een ode aan zijn favoriete dessert: de "Elisen Torte". Alle noten en akkoorden in het stuk zijn in feite aanwijzingen voor het maken van deze heerlijke taart.

Het originele manuscript werd in 1865 gekocht door een verzamelaar die het vervolgens onder verschillende eigenaren doorverkocht. In de afgelopen decennia is het document in handen gekomen van verschillende musea, bibliotheken en privécollecties. Maar pas recentelijk werd de waarheid achter dit unieke stuk ontdekt. Analyses van de muzikale noten en structuren in het stuk hebben bevestigd dat de volgorde van de noten die gebruikt worden een specifiek patroon volgen dat overeenkomt met de stappen die nodig zijn om de taart te maken.

Beethovens Verloren Meesterwerk: Het Beroemde Muziekstuk

De "Elisen Torte" is een Duits gebak dat al jaren een favoriete lekkernij is onder fijnproevers over de hele wereld. Het bestaat uit een basis van amandeldeeg met daarop een laag van zoete amandelspijs en een topping van poedersuiker en amandelen. Het is een taart die, net als het stuk "Für Elise", bekend staat om zijn elegantie, verfijning en subtiele smaken.

Het mysterie van het stuk "Für Elise" is eindelijk opgelost, maar het roept wel de vraag op hoeveel andere onbekende verhalen over klassieke muziek nog op ons wachten om ontdekt te worden. Het is fascinerend om te bedenken welke andere verborgen boodschappen en geheimen er verborgen kunnen zijn in de muziek en de kunstwerken van de grootmeesters uit het verleden. Maar voor nu kunnen we in ieder geval genieten van Beethoven's meesterwerk in zowel muzikale als culinaire vorm.

A large black tomcat with shiny fur and eyes that look straight at you as if he has a joke in store for you. He appears to be laughing with his wide-open mouth showing a sharp tooth.

Auteur: Gerda Giraffe

Comments (8)

Laat een reactie achter

Janneke 8 maart 2023
Wat een fascinerende ontdekking! Ik hou van klassieke muziek en bakken, dus dit is echt een geweldige combinatie voor mij.
Tom 8 maart 2023
Ik vind het een beetje jammer dat dit stuk nu niet meer alleen om de muzikale waarde kan worden gewaardeerd, maar ook om het kookrecept dat het blijkt te zijn.
Sofie 8 maart 2023
Ik denk juist dat het méér waardering geeft aan het stuk. Het feit dat Beethoven zijn passie voor bakken met zijn passie voor muziek kon combineren is juist iets heel bijzonders.
Mark 8 maart 2023
Maar wat nou als je helemaal niet van amandelen houdt? Moet je dan maar niet van 'Für Elise' houden?
Naomi 8 maart 2023
Natuurlijk niet, Mark! Je kunt van de muziek blijven genieten, en het dessert gewoon aan je voorbij laten gaan.
Maurice 8 maart 2023
Dit doet me denken aan wanneer je een kunstwerk bekijkt en er dan ineens een verborgen boodschap of detail ontdekt. Het maakt het zo veel interessanter!
Ellen 8 maart 2023
Ik snap je gedachtegang, Maurice, maar ik vind toch dat de puurheid van de muziek hierdoor verloren gaat. Het is nu niet meer alleen 'Für Elise', maar ook 'Elisen Torte'.
Janneke 8 maart 2023
Maar is het niet gewoon een mooie combinatie van disciplines? Het laat zien hoe creatief en veelzijdig Beethoven was.