Kaasproducent laat koeien hypnose ondergaan voor virtuele vakanties
Een kaasproducent uit het Limburgse dorpje Gulpen heeft een opmerkelijke methode gevonden om de koeien die de melk leveren voor zijn kazen een beter leven te geven. Hij laat hen hallucineren dat ze op vakantie zijn. En dat doet hij door middel van hypnose.
De kaasproducent, die anoniem wenst te blijven, vertelt dat hij een aantal jaren geleden met het idee kwam. Hij voelde zich schuldig dat de koeien hun hele leven op dezelfde plek opgesloten zitten en nooit de buitenwereld zien. Hij begon te experimenteren met verschillende methoden om de koeien te laten hallucineren en zo het leven in de stal wat aangenamer te maken.

Al snel kwam hij uit bij hypnose. Hij schakelde een professionele hypnotiseur in en begon met het trainen van de koeien. "Het was niet makkelijk", vertelt hij. "Koeien zijn eigenzinnige dieren en het duurde even voordat ze begrepen wat de bedoeling was. Maar uiteindelijk lukte het om ze in een hypnotische trance te brengen."
Als de koeien eenmaal in trance zijn, projecteert de kaasproducent beelden van mooie landschappen en warme zonsondergangen op de stalwanden. Hierdoor denken de koeien dat ze op vakantie zijn en kunnen ze even ontsnappen aan het monotone leven in de stal.
De methode lijkt te werken. De kaasproducent zegt dat de koeien rustiger en gelukkiger zijn sinds hij begonnen is met het toepassen van hypnose. Ook levert de melk meer op en is van betere kwaliteit.
Maar er is ook kritiek op de methode. Dierenwelzijnsorganisaties vinden het onnatuurlijk en inbreuk maken op het leven van de koeien. Ook zijn er zorgen over de mogelijke bijwerkingen van hypnose.
Ik ben geen dierenbeul.
De kaasproducent begrijpt de kritiek, maar zegt dat hij alleen maar het beste voor heeft met zijn koeien. "Ik ben geen dierenbeul", zegt hij. "Ik wil alleen maar dat mijn koeien een fijn leven hebben. En dat lukt me op deze manier."
Of hypnose ook op andere boerderijen ingezet gaat worden om het leven van de koeien te verbeteren, is nog maar de vraag. Vooralsnog lijkt het een unieke methode te zijn die controverses oproept in de agrarische sector.
