Giraffe met koffie

Gerda Giraffe 7 maart 2023 3 min

Nieuw restaurant laat gasten zelf op jacht gaan naar hun eten

Een opmerkelijk nieuw restaurantconcept komt naar Amsterdam, waar gasten zelf hun eten moeten vangen voordat ze het op hun bord krijgen. Het is een idee van evolutiebioloog Lucas Hofman, die het restaurant wil gebruiken om mensen te laten ervaren waar hun voedsel echt vandaan komt.

Hofman, een gepromoveerde wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, kwam op het idee voor het restaurant tijdens een reis naar Japan. "Ik zag daar mensen in rivieren vissen en kreeften vangen, en ik realiseerde me dat deze ervaring steeds zeldzamer wordt", zegt Hofman. "Niet alleen omdat veel mensen niet weten hoe ze moeten vissen, maar ook omdat we steeds minder contact hebben met waar ons voedsel vandaan komt."

Digitaal kunstwerk van een restaurant in het bos waar gasten hun eigen eten vangen met een hooiwagen val in het midden van het restaurant.

Het restaurant van Hofman, genaamd Catch & Cook, zal gasten de kans geven om zelf hun diner te vangen, of het nu vis is in de Amsterdamse grachten of konijnen in het nabijgelegen park. Het restaurant zal ook seizoensgebonden groenten en fruit serveren, afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is in Amsterdam.

Hofman gelooft dat zijn restaurant mensen zal inspireren om na te denken over de voedselproductie en de consumptie. "We zijn zo gewend geraakt aan gemakkelijk verkrijgbaar voedsel, maar dat betekent niet dat het altijd goed is voor ons of voor het milieu", zegt hij. "Door mensen de kans te geven om hun eigen voedsel te vangen en te ervaren wat er echt nodig is om een maaltijd te bereiden, hopen we dat mensen meer respect zullen hebben voor waar hun voedsel vandaan komt."

Het restaurant heeft al veel belangstelling gekregen van zowel lokale Amsterdammers als internationale toeristen. Hofman is van plan om het restaurant in de komende maanden te openen, maar is nog op zoek naar geschikte locaties in de stad.

Hoewel het idee nogal radicaal kan lijken, is Hofman niet de eerste die een dergelijk concept uitvoert. Er zijn al restaurants in steden over de hele wereld waar gasten hun eigen voedsel kunnen vangen, variƫrend van vis tot kreeft tot zelfs slangen en insecten.

Dit gaat niet alleen over het vangen van je eigen eten, maar ook over het bewustzijn van de gevolgen van ons eetgedrag en hoe we ons voedsel op duurzamere en ethischere manieren kunnen produceren en consumeren.

Lucas Hofman

Maar Hofman hoopt dat zijn restaurant meer zal zijn dan alleen een gastronomische ervaring. "Dit gaat niet alleen over het vangen van je eigen eten", zegt hij. "Het gaat erom dat mensen zich bewust worden van de gevolgen van ons eetgedrag en hopelijk een dieper begrip krijgen van hoe we ons voedsel op duurzamere en ethischere manieren kunnen produceren en consumeren."

Tegenstanders van het idee hebben echter al hun zorgen geuit over de vraag of het restaurant de veiligheids- en hygiƫnenormen kan handhaven die worden vereist in de horeca-industrie. Hofman weet echter zeker dat zijn team alle nodige voorzorgsmaatregelen zal nemen om de veiligheid van gasten te waarborgen.

Hofman gelooft dat zijn restaurant een belangrijke bijdrage kan leveren aan het debat over duurzaamheid en voedselproductie. "We moeten kritisch kijken naar ons eetgedrag en hoe we ons voedsel op een verantwoorde manier kunnen produceren en consumeren", zegt hij. "Ik hoop dat Catch & Cook mensen zal inspireren om dat gesprek te beginnen."

A large black tomcat with shiny fur and eyes that look straight at you as if he has a joke in store for you. He appears to be laughing with his wide-open mouth showing a sharp tooth.

Auteur: Gerda Giraffe

Comments (5)

Laat een reactie achter

Anne 7 maart 2023
Dit klinkt als een zeer interessant restaurantconcept. Ik denk dat het een geweldige manier is om mensen bewuster te maken van waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.
Steven 7 maart 2023
Ik ben het niet eens met het idee van het vangen van dieren voor voedsel. Er zijn genoeg alternatieven voor vlees en vis die niet veroorzaken van dierenleed en schade aan het milieu.
Eva 7 maart 2023
Ik denk dat dit een verfrissende ervaring zou zijn en ik zou het graag eens proberen. Het kan ook een geweldige manier zijn om te leren over duurzame voedselproductie en het belang van respect voor dieren en het milieu.
Max 7 maart 2023
Ik snap niet waarom iemand graag zijn eigen maaltijd zou willen vangen. Ik betaal liever iemand om dat voor mij te doen en vervolgens te garen en serveren.
Lisa 7 maart 2023
Ik denk dat het idee van seizoensgebonden groenten en fruit een geweldige toevoeging zou zijn aan het restaurant. Het zou de gasten aanmoedigen om lokale producten te kopen en te eten op basis van het seizoen.